Ny Højesteretsdom om afsoningsforholdene for en person, som havde skiftet køn

Højesteret har den 10. september 2024 afsagt en dom om afsoningsforholdene for en person, som havde lavet et juridisk kønsskifte fra mand til kvinde. Personen var tidligere straffet for overfald og voldtægt af grov karakter forud for, at personen skiftede køn. Kriminalforsorgen havde bestemt, at personen skulle afsone på en afdeling for mænd.

Sagen

Sagen angik, om personen havde krav på under sin afsoning at blive placeret på en afdeling for kvinder, og at nøgenvisitationer og afgivelse af urinprøver ikke foretages i overværelse af mandligt personale, som ikke er sundhedspersonale. Sagen angik desuden, om personen havde krav på godtgørelse som følge af, at hun har været placeret på afdeling for mænd samt er blevet nøgenvisiteret og har afgivet urinprøver i overværelse af mandligt fængselspersonale.

Højesterets dom

Højesteret udtalte, at afdelingsplacering af kønsminoriteter sker efter en konkret og individuel helhedsvurdering. I vurderingen indgår en række hensyn til såvel den indsatte som til medindsatte, til personale og til den pågældende afdeling.

Højesteret nåede herefter frem til, at der ikke forelå en krænkelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK) ved placering af personen på en afdeling for mænd.

Højesteret henviste til den grove kriminalitet, som personen inden sit juridiske kønsskifte var dømt for og den risiko, som der var for gentagelse heraf.

På den baggrund fastslog Højesteret, at placeringen af personen på en afdeling for mænd ikke var i strid med EMRK artikel 8, og at der ikke var grundlag for at tilsidesætte fængselsmyndighedernes beslutning om placering af personen på en afdeling for mænd.

I forhold spørgsmålet om nøgenvisitationer, hvor udgangspunktet er, at disse overværes af en person af samme køn, udtalte Højesteret, at køn i lovens forstand som udgangspunkt må forstås som en persons biologiske køn.

Heller ikke her fandt Højesteret, at der forelå en krænkelse af EMRK artikel 3 og 8.

Højesteret udtalte, at det kan lægges til grund, at personen biologisk er en mand og efter en konkret og individuel vurdering med rette er placeret på en afdeling for mænd. Herefter indebar nøgenvisitationerne og urinprøverne afgivet i overværelse af mandligt fængselspersonale i overensstemmelse med straffuldbyrdelsesloven ikke en krænkelse af EMRK.

Dommen viser den konkrete vurdering, som Kriminalforsorgen skal foretage i forhold til personer, som har skiftet juridisk køn, og hvor der skal ske en afvejning af personens rettigheder over hensynene til medindsatte, personalet og til den pågældende afdeling, og at domstolene foretager en fuld prøvelse af denne vurdering.

Læs mere om strafferet, og hvordan du skal forholde dig som henholdsvis offer og tiltalt.

Har du spørgsmål til artiklens forfatter?

Felter med * skal udfyldes.

"*" indikerer påkrævede felter

Name
Tilmeld dig vores nyhedsbreve med juridiske nyheder
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.